Bepleistering met isolatie
In de praktijk zijn koudebruggen delen van muren of plafonds die koude of lagere temperaturen van buitenaf door het bouwmateriaal naar de binnenruimte, die meestal hoger ligt, geleiden. Hierdoor komt het vlak met een lagere temperatuur in aanraking met een lucht van hogere temperatuur waardoor er oppervlakkig condensatievlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen vrij hardnekkig zijn waar echte druppels aflopen en zelfs kleine plasjes vormen. Dit heeft te maken met het dauwpunt van de luchtvochtigheid, temperaturen van koudebrug en leefruimte, enz.
Uw oplossing voor koudebruggen en condensatie
De oplossing hiervoor kan naargelang de oorzaak verschillende vormen aannemen. Allereerst dient er een grondige analyse van het probleem te worden gemaakt waarbij dauwpunt, temperaturen, dampdichtheid van de bouwmaterialen, ventilatievermogen, enz. in acht dienen te worden genomen. Hierna kunnen wij een oplossing voorstellen voor uw probleem.
Soms dient er een ventilatiesysteem te worden geplaatst maar meestal is het voldoende de delen die te weinig isolatiewaarde hebben te gaan isoleren. Hierdoor neem je de oorzaak weg, namelijk de koudebrug, en zorg je ervoor dat het koude oppervlak geen rechtstreeks contact meer maakt met de warmere vochtige leeflucht. Je neemt hiermee de oorzaak weg in plaats van de gevolgen te blijven bestrijden. Tevens is deze langdurige oplossing beter voor uw warmte-isolatie want door de koudestraling weg te nemen blijft warmte beter aanwezig in de betrokken ruimtes. Al naargelang de omstandigheden en constructiewijze van het gebouw zijn er twee mogelijkheden om te isoleren: isoleren langs de 'buitenzijde met afwerking' of isoleren van de 'binnenzijde met afwerking'.